Straalverbinding 

In

De Belgische ardennen

Straalverbinding
Een straalverbinding is een draadloze verbinding tussen twee punten, zoals bijvoorbeeld twee gebouwen die met elkaar verbonden moeten worden.
Dit doen we via radioverbindingen met een zeer geconcentreerde straal, zodat er over grote afstanden een verbinding gemaakt kan worden. Vandaar de naam “straalverbinding”.

Wanneer zou je een straalverbinding kunnen gebruiken?
Een straalverbinding wordt ingezet als een van locaties niet over een vaste verbinding beschikt, zoals een glasvezel. Of als een van de locaties zich op een onbereikbare positie bevindt, bijvoorbeeld op een eiland of een berg en er toch een verbinding gemaakt moet worden met de andere kant.
Straalverbindingen worden vaak ingezet om een internetverbinding mogelijk te maken op een locatie waar dat anders niet mogelijk zou zijn (of op een locatie waar nu een te trage internetverbinding beschikbaar is). Of om een bedrijfsnetwerk uit te breiden tussen twee panden van hetzelfde bedrijf.

Afstand
Over welke afstanden kun je een draadloze verbinding gebruiken?
Een koppeling tussen twee panden kan natuurlijk al gaan om twee panden die aan weerszijden van een straat staan. Het is niet zonder meer toegestaan om te graven in publieke grond, dus dan zou een straalverbinding op korte afstand uitkomst bieden.
Voor grote afstanden van een paar kilometer is vaak krachtige apparatuur nodig. Dit is ook afhankelijk van de benodigde bandbreedte.
Dus met een straalverbinding zijn afstanden van een paar meter tot enkele kilometers te overbruggen.

Bandbreedte en snelheid
Wat is de beschikbare bandbreedte? Er zijn laagvermogen setjes beschikbaar die vaak in dezelfde frequenties werken als bestaande wifi-apparatuur. Hiervoor is geen vergunning verplicht, zolang er maar niet boven de toegestane limiet gewerkt wordt.
We gebruiken ook professionele apparatuur in de 24 en 60 GHz band. In principe heb je voor deze apparatuur geen licentie nodig. Voor de 24 GHz geldt in Europa een limiet van 20dB EIRP als zendvermogen, terwijl de apparatuur veel harder zou kunnen uitzenden.
Met dit maximale vermogen van 20dB halen we op 5,5 km een snelheid van 250 mbit in twee richtingen.

Het installeren van een straalverbinding op enkele kilometers afstand is niet een simpel klusje. Er is voor de installatie al onderzocht of er een zichtverbinding is tussen de locaties. Er mag letterlijk niets tussen de twee zenders staan om een goede en stabiele verbinding te kunnen garanderen. De installatie moet worden gedaan bij goed weer, zodat de zenders optimaal op elkaar gericht kunnen worden met speciale richtapparatuur.

Om een verbinding zo optimaal mogelijk te laten werken en eventuele storingen voor te zijn, wordt de verbinding gemonitord met behulp van onze monitoringssoftware. Hiermee houden we de “gezondheid” van de apparatuur en de verbindingskwaliteit letterlijk in de gaten.